Putovanja

Verona-grad ljubavi i romantike

16.07.2013
romeo_juliete

Omiljena turistička destinacija, središte Šekspirove poznate drame „Romeo i Julija“ – Verona nalazi se u severnoj Italiji, u pokrajini Veneto.Verona je grad sa dugom istorijom, pun zanimljivih građevina i trgova, okružen zidinama. Zbog toga je poznata i kao „mali Rim“. Verona je drugi po veličini grad u pokrajini Veneto, posle  Venecije i ima preko 262.000 stanovnika.

Drevne građevine, kulturno-istorijski spomenici, niz crkava, gradskih zdanja, palata, očuvano staro gradsko jezgro, ono je čime Verona osvaja milione turista koji je posećuju svake godine.Ruševine iz rimskog perioda, od kojih je najpoznatija Arena, zatim Avgustovo pozorište, rimski most od kamenog zida, Gavijev slavoluk, gradske zidine sa portalima Porta Borsari i Porta Leoni, samo su mali deo onoga što možete videti u Veroni.
Zbog značaja i vrednosti brojnih istorijskih zgrada, Verona se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine.

koloseum veronaArena Verone je treći po veličini rimski amfiteatar iz 1. veka, nadaleko poznat po operskim predstavama koje su se tu izvodile. Zahvaljujući dužini od 139 m, širini od 110 m, oko 30.000 gledalaca na 44 nivoa, nalazilo je svoje mesto. Fasada amfiteatra bila je urađena od belih i roze krečnjaka, međutim, zemljotres koji se dogodio 1117. godine u potpunosti je uništio spoljnu strukturu. U periodu renesanse započeo je proces obnavljanja arene. Eliptični oblik arene proizvodi savršenu akustiku, pa nije nikakvo čudo zbog čega je ona uvek bila, a i sada je, rado posećena. U centru amfiteatra izvodile su se gladijatorske borbe, a pesak, kojim je centar bio prekriven, služio je da apsorbuje krv gladijatora ili životinje. Arena je danas domaćin lokalnih opera ili baletskih predstava, koje se dešavaju u periodu između juna i avgusta, ali i u nekim zimskim mesecima. A svake godine više od 500.000 ljudi prisustvuje izvođenju ovih predstava. Arena je najpoznatiji spomenik Verone.

Katedrala Verone datira iz 12. veka, izgrađena je u romaničkom stilu, nekoliko puta je renovirana, ali je zadržala svoj prvobitni oblik. Fasada katedrale podeljena je na tri dela, ima zabat i dva prizemna trema, koja su ukrašena skulpturama. Trem pridržavaju na leđima dva grifona, a deo iznad vrata ukrašen je medaljonima koji simbolizuju tri teološke vrline: vera, nada i dobročinstvo.

trg veronaTrg u Veroni, koji je nekada bio dom rimskog foruma grada u periodu Rimskog carstva, jeste trg delle Erbe. Ovo je jedan od najlepših spomenika Verone. Na centralnom mestu nalazi se čuvena Madona, rimska skulptura, najstariji spomenik koji se nalazi na ovom trgu. Tu se nalazi i najviša kula Verone, Lamberti. Kula je visoka 83 m, ima veliki sat iz 1779. godine. Postojala su dva zvona na kuli, manji, poznat kao Marangona, koji je signalizirao požar, kao i sate u toku dana, i veći, koji se zove Rengo, a koristio se da pozove stanovništvo na oružje ili da se pozove veće grada. Palata Mafei će vam sigurno privući pažnju. Palata je sagrađena 1668. godine, ima tri sprata, i urađena je u baroknom stilu. Vrh palate krase statue grčkih bogova, šest božanstava: Herkul, Jupiter, Venera, Merkur, Apolon i Minerva. Ispred palate nalazi se veličanstvena statua svetog Marka Lava, simbola Venecije.
Rimokatolička crkva Santa Marija Antika, kakva se danas može videti, sagrađena je 1185. godine. Prvobitna sagrađena crkva stradala je u zemljotresu, pa je obnovljena, a od originalnog zdanja ostao je samo fragment crno-belog mozaičkog poda. U dvorištu crkve nalazi se grobnica plemićke porodice Skaligeri koja je vladala Veronom od 13. do kraja 14. veka. Grobnice su urađene u gotičkom stilu, u obliku malog hrama, prekriveni su baldahinom, i značajan su primer gotske umetnosti.

Kuća porodice Kapuleti, poznatija kao Julijina kuća, datira iz 13. veka, krasi je fasadna cigla ukrašena gotskim prozorima, a tu je i čuveni balkon, sa kojeg je Julija razgovarala sa Romeom. U unutrašnjosti kuće nalazi se nameštaj tipičan za 14. vek, srednjovekovna keramika, freske, drvene stepenice, kamin od cigle. Dvorište kuće krasi bronzana statua Julije.

Romeova kuća, kuća porodice Monteki, nalazi se u lošem stanju, pa nije otvorena za posete. Ova autentična srednjovekovna kuća datira iz 13. veka. Na fasadi kuće nalazi se natpis: „O Romeo, Romeo, zašto si Romeo?".

trg2 veronaBazilika di San Zeno privlači pažnju turista kako zbog svoje arhitekture, tako i zbog verovanja da je kripta mesto venčanja Romea i Julije. Ova crkva, kako joj samo ime kaže, posvećena je svetom Zenu iz Verone, i predstavlja model za sva romanička zdanja koja su se gradila u ovom gradu ljubavi. U kripti crkve nalazi se Zenov grob, koji i obeležava srednjovekovni spomenik ovom svecu, gde je on u episkopskoj haljini i drži štap za pecanje na kom visi riba. Ulaz crkve ukrašen je romaničkom fasadom, a veruje se da se tu nalaze najbogatija molitvena umetnička dela. Crkva je vekovima bila centar hodočašća. Hodočasnike je pozdravljala 10 m visoka freska svetog Petra, koji je svetac zaštitnik hodočasnika. Oni su ostavljali svoj trag, upisivali su grafite i potpise u freskama, koji se mogu videti i danas, a potiču iz 1390. godine.

Kroz Veronu protiče reka Adiđe, a preko nje se prostire most Kastalvekio, poznat i kao most Skaligeri. Veruje se da je građen u periodu od 1354. do 1356. godine i to od strane Kangrande II dela Scala, kako bi mu to bio siguran način bekstva iz istoimenog dvorca ukoliko dođe do pobune. Most je potpuno uništen 1945. godine, a rekonstrukcija koja je završena 1951. verna je slika mosta kakav je bio pre osim leve kule. Kao i sve znamenitosti u Veroni, most je u gornjem delu urađen od crvenih cigli, a u donjem od belog mermera. U vreme kada je prvobitno građen, bio je najveći most luk na svetu. Most je dug 120 m i vodi do dvorca Kastalvekio, koju je izgradila porodica Skaligeri u vreme svoje vladavine Veronom.

Additional information