Putovanja

Atina - grad bogova

03.08.2013
Atina_grad_bogova

Atina, glavni grad Grčke koji je dobio ime po starogrčkoj boginji mudrosti i zaštitnici Atini. Broji oko 4 miliona stanovnika i predstavlja kolevku starogrčke kulture. Atinu su prvobitno naselili Pelazgi pre oko 6.000god, kasnije Jonjani koji su izgradili Akropolj na 156m visokoj litici, koja kruniše grad.

Konstantinopolj, Carigrad ili Istanbul

03.08.2013
istambul

Tokom istorije bio je slavljen, paljen, prekrštavan, osvajan. Centar kulture, trgovine, raskršće civilizacija i religija oduvek, a centar sveta više od nekoliko vekova. Nazivaju ga jedinim gradom na dva kontinenta, pogađate, reč je Konstanitnoplju, zatim Carigradu, tj. današnjem Istanbulu.

Beč-carski grad

16.07.2013
wien

Prva ljudske naseobine na prostoru današnjeg Beča izgrađene su još 5000 godina p.n.e. Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, Beč je bio kapija koja je povezivala Zapad sa Istokom. Grad se po prvi put spominje u pisanim podacima oko 1137. godine, ali se zna da je postojao u vrijeme Rimskog carstva, i za vrijeme Huna. Dolaskom dinastije Habsburg na presto 1278. godine, Beč počinje da kroji ne samo svoju, nego i istoriju čitave Evrope. Kao rimsko

Verona-grad ljubavi i romantike

16.07.2013
romeo_juliete

Omiljena turistička destinacija, središte Šekspirove poznate drame „Romeo i Julija“ – Verona nalazi se u severnoj Italiji, u pokrajini Veneto.Verona je grad sa dugom istorijom, pun zanimljivih građevina i trgova, okružen zidinama. Zbog toga je poznata i kao „mali Rim“. Verona je drugi po veličini grad u pokrajini Veneto, posle  Venecije i ima preko 262.000 stanovnika.

Venecija-najromatičniji grad na svetu

16.07.2013
most_rialto

Venecija je glavni grad oblasti Veneto koja se nalazi u severnoj Italiji. Poznata je kao jedan od najlepših i najromatičnijih gradova na svetu, ali i kao istorijski grad sa bogatom i burnom istorijom.
Grad je osnovan izgradnjom crkve San Jakopo 421.godine.

Zahvaljujući svom povoljnom položaju Venecija se između IX i XIII veka razvija u grad-državu. Ona je bila veza između Zapadne Evrope i Vizantiskog carstva i islamskih teritorija. Do kraja XIII veka

Additional information