Planine u Srbiji

Kopaonik

kopaonik

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji i najpoznatija zimska turistička destinacija na koju dolazi veliki broj posetilaca čak i leti.
Planina Kopaonik se nalazi u južnom delu Srbije i do nje je moguće stići iz više putnih pravaca. Sam uspon na planinu vodi iz pravaca Brusa i Brzeća,  Jošnicke banje i iz pravca Raške i Rudnice.

Zlatibor

zlatibor

Zlatibor je planina u Srbiji koja se prostire na površini od oko 1000 km², dugačka je 30 km, a široka i do 15 km. Obuhvata predele tri opštine: Čajetinu, Užice i Nova Varoš u Zlatiborskom okrugu. Administrativni centar Zlatibora je varošica Čajetina.
Zlatibor se nalazi, u srcu Srbije, u samom njenom središtu. Zlatibor se nalazi na polovini puta Beograd - Podgorica. Od Beograda je udaljen 229km, a od Podgorice 240km. Čajetina je opštinsko sedište kraja i od samog turistickog kompleksa Zlatibora udaljena je samo 3km dok je Užice je na 23km udaljenosti od Zlatibora.

Planina Tara

tara

Tara se nalazi u zapadnoj Srbiji, u blizini Bajine Bašte i iznad jezera Perućac na reci Drini, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom.
Najkraća veza sa Beogradom je putem Tara-Bajina Bašta-Rogačica-Valjevo-Beograd u dužini od 180 km, a udaljenost Tare od Novog Sada je 246 km. Najbliža železnička stanica planini Tari je u Braneškom polju koja se nalazi na pruzi Beograd – Bar koja je udaljena 15 km.

Planina Goč

goc

Goč je planina u centralnom delu Srbije, deo je severnokopaoničkog venca i spada u kategoriju nižih planina. Planina Goč se prostire južno od Zapadne Morave  iznad Vrnjačke Banje od koje je udaljen 15 km. Udaljen je 200 km od Beograda i 31 km od Kraljeva. Pruža se u pravcu zapad—istok oko 10 km. Najviši vrh je Krnja jela 1127 m. Najviši deo je sastavljen od kristalatih škriljaca, a sa strane znatnim delom i od serpentina. Na Goču je izvorište mnogih potoka i rečica koje otiču prema Zapadnoj Moravi na severu i Rasini na jugu.

Planina Rudnik

rudnik

Planina Rudnik, koja dominira centralnom Srbijom i Šumadijom, nalazi se 100 km južno od Beograda. Na Rudniku ima osam vrhova iznad 1000 m nadmorske visine. Pored najvišeg Cvijićevog vrha (1132 m), ističu se Srednji i Mali Šturac, Molitve, Paljevine i Marijanac. Dobri putni pravci omogućavaju lak dolazak na Rudnik. Zahvaljujući izvanrednim klimatskim uslovima Rudnik je još 1922. godine proglašen za vazdušnu banju.

Additional information