Jezera u Srbiji

Vrmdžansko jezero

vrmdzansko_jezero

Vrmdžansko jezero se nalazi na 2 km od sela Vrmdža, i na 15 km od Sokobanje. Nalazi se u podnožju planine Rtanj, na krečnjackom rtu i zahvata površinu od oko 2 ha.
Po predanjima, ovo jezero je nastalo na mestu velikog levkastog udubljenja. Velike bujice vode nastale usled topljenja Rtanjskih lednika i obilnih kiša nanele su otpale grane i seno i time zatrpale dno levka.

Zvorničko jezero

zvornicko_jezero

Zvorničko jezero je najstarija veštačka akumulacija u Srbiji, ujedno i jedina koja ima kaskadnu riblju stazu namenjenu neometanom migriranju ribe. Dugo je 25 km, na najužem delu je široko 200 m, a na najširem 3 km. Prosečna dubina jezera iznosi 5 do 8 metara, dok je maksimalna dubina 39 metara.

Jezero Trešnja

jezero_tresnja

Jezero Trešnja nalazi se na padinama Avale na 30 km od centra Beograda i 15 km od Sopota. Jezero Trešnja je veštačko jezero, na granici opština Voždovac i Sopot.
Jezero Trešnja je dugačko je 150 metara, a prosečna širina mu je oko 30 metara.  Obala jezera je prostrana, pristupačna i delimično ozidana betonom.

Oblacinsko jezero

oblacinsko_jezero

Oblačinsko jeuzero je prirodno jezero u jugoistočnoj Srbiji u blizini Malog Jastrebca. Od Niša i Prokuplja je udaljeno oko 20 km.
Jezero se nalazi nedaleko od Bilješke čuke (464m), pored sela Oblačina, po kojem je i dobilo ime na nadmorskoj visini od  275m.

Garasko jezero

garasko_jezero

Garaško jezero ima površinu od 300 hektara i nalazi se na nadmorskoj visini od 411 metara.
Nalazi se na 9 km od grada Aranđelovca i Bukovičke banje, na obodima Bukulje, na putu Arandjelovac-Belanovica-Ljig.

Belocrkvanska jezera

belocrkvanska_jezera

Belocrkvanska jezera se nalaze na krajnjem jugu Banata oko 100 km istočno od Beograda.
To su veštačka jezera, ukupne površine oko 150 hektara, nastala pri eksploataciji šljunka sa dna Panonskog basena. Jezera se snabdevaju vodom iz arteških bunara i podzemnih izvora, a voda iz jezera se koristi za snabdevanje vodom i navodnjavanje.

Zlatarsko jezero

zlatarsko_jezero

Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca na 10-15 km od Nove Varoši. Nalazi se između planina Zlatara na jugo-zapadu i Murtenice na severo-istoku. Jezero je površine od 7,25km², a dugačko je od 15km do 23km. Nastalo je 60-ih godina izgradnjom koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda. Brana elektrane je visoka 83 metra i najveća je zemljana brana izgrađena u Evropi, a nivo jezera zbog nje varira i do 45m.

Borsko jezero

borsko_jezero

Borsko jezero je veštačko akumulaciono jezero nastalo 1959. godine. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh. Jezerska voda je pre svega namenjena pogonima Rudarsko topioničarskog basena Bor, ali isto tako i razvoju turizma.
Nadmorska visina jezera pri maksimalnom vodostaju iznosi 438 m. Površina jezera je 30 ha, a maksimalna dubina 49 m.

Vlasinsko jezero

vlasinsko_jezero

Vlasinsko jezero je veštačko akumulaciono jezero koje se nalazi u Jugoistočnoj Srbiji na teritoriji opštine Surdulica. Vlasinska visoravan se nalazi na 1230 m, a samo jezero na 1210 m nadmorske visine.
Do Vlasine i Vlasinskog jezera se može doći iz četiri pravca: od magistralnog puta (Beograd – Atina), preko Vladičinog Hana, Surdulice do Promaje na Vlasini (32 km), od magistralnog puta (Beograd – Atina)

Srebrno jezero

srebrno_jezero

Srebrno jezero jedno je od najpoznatijih izletišta u Srbiji. Kako bi se priobalje ramskog rita zaštitilo od podzemnih voda, 1971 re;ni rukavac Dunava je pregrađen nasipom u gornjem toku. Tako je nastalo Srebrno jezero. Jezero se nalazi u opštini Veliko Gradište od koga je udaljeno 2 km. Srebrno jezero ima izuzetno dobar turistički položaj, jer je na raskršcu bitnih putnih pravaca i u blizini je privredno razvijenih gradova. Od Požarevca je udaljeno 34 km, od Smedereva 60 km, a od Beograda 120 km.

Additional information