Banje u Srbiji

Sokobanja

sokobanja

Sokobanja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, između planina Ozren i Rtanj, na obalama reke Moravice i na nadmorskoj visini od 400 m. Od Niša uje udaljena 60 km,od Beograda je udaljena 230 km. Areheološki nalazi govore da je naseobina kraj mineralnih izvora postojala još u doba neolita, a predmeti od bronze i  gvožđa potvrđuju postojanje banje u razdoblju od VII do VII veka p.n.e.

Novopazarska Banja

novopazarska_banja

Novopazarska Banja se nalazi na magistralnom putu Beograd-Novi Pazar-Jadransko more. Okružena je padinama planina Golije, Rogozne i Kopaonika. Od centralnog dela Kopaonika je udaljena 20 km i gotovo isto toliko od glavnog grebena planine Rogozne. Leži na nadmorskoj visini od 500 m i ima umerenu klimu.

Banja Ljig

banja_ljig

Banja Ljig nalazi se u varošici Ljig, na granici Šumadije i Kolubare, uz samu Ibarsku magistralu. Do Benje Ljig se može doći Ibarskom magistralom iz svih pravaca. Od Beograda je udaljena 85 km, od Čačka 65 km, od Gornjeg Milanovca 42 km a od Valjeva 35 km.
Banja Ljig se nalazi u podnožju planine Suvobor, ispod Rajca, na nadmorskoj visni od 160 do 280 m.

Mataruška Banja

mataruska_banja

Mataruška banja se nalazi u centralnoj Srbiji, na desnoj obali reke Ibar na 9 km od grada Kraljeva. Od Beograda je udaljena oko 180 kilometara a može se doći magistralnim putem Beograd – Kraljevo ili autoputem Beograd-Niš do Kragujevca a zatim magistralnim putem Kragujevac-Kraljevo.

Junaković banja

banja_junakovic

Banja Junaković se nalazi na severozapadu Srbije, na nadmorskoj visini od 80m.
Udaljena je od Apatina 4km od Novog Sada 115 km, od Beograda 190 km. Do Banje se dolazi regionalnim putem od Novog Sada, preko Vrbasa i Sombora ili preko Apatina.
Ovo prirodno lečilište i sportsko-rekreativni centar dobilo je naziv po porodici Junaković, koja je nekad bila vlasnik šume uz koju se proteže.

Niška Banja

niska_banja

Niška Banja se nalazi na jugoistoku Srbije, pored magistralnog pravca Niš-Sofija. Leži u podnožju Koritnika, ogranka Suve planine, na nadmorskoj visini od 248 m. Udaljena je 10 km od Niša i 250 km od Beograda.
Podneblje Niške Banje ima umereno-kontinentalnu klimu, sa srednjom godišnjom temperaturom od 12,2°C.

Kuršumlijska banja

kursumlijska_banja

Kuršumlijska Banja se nalazi na jugoistočnim obroncima Kopaonika. Nadmorska visina je od 432 do 448 m. Od Kuršumlije je udaljena 11 km, od Beograda 276 km, a od Niša 76 km, a od Prištine 77 km. Do banje se stiže magistralnim pravcem Beograd-Niš-Priština.
Kuršumlijska Banja ima više vrsta lekovitih voda: sumporovite, ugljeno-kisele, alkalne i gvožđevite, temperature od 14 do 67°C koje se eksploatišu sa dest izvora.

Lukovska Banja

lukovska_banja

Lukovska Banja se nalazi na jugu Srbije, u podnožju Kopaonika, na nadmorskoj visini od 681 m. Do Lukovske Banje se stiže magistralnim putem preko Kuršumlije. Udaljenja je 35 km od Kuršumlije, 336 km od Beograda (preko Niša) i 55 km od centra Kopaonika. Iako se nalazi na 681 m nadmorske visine, što je čini najvišom banjom u Srbiji, okružena je visovima od preko 1000 metara, pa ima prijatnu umerenu klimu.

Banja Koviljača

banja_koviljaca

Banja Koviljača se nalazi u zapadnoj   Srbiji, u regionu Podrinje koji je dobio naziv po reci Drini koja kroz njega protiče. Smeštena je  na 128 m nadmorske visine.
Do Banje Koviljače  stiže se  autoputem Beograd-Ruma, a zatim regionalnim putem Ruma – Šabac – Loznica – Banja Koviljača. Banja Koviljača udaljena je od Beograda 149 km, od Rume 95 km, od Šapca 60 km a od Loznice 6 km.

Vrnjačka Banja

vrnjacka_banja

Vrnjačka Banja je privredni, politički i kulturni centar opštine sa ukupno 14 naselja na prostoru od oko 240km2. Na području opštine živi oko 30.000 stanovnika, a sama Banja ima oko 16.000 stanovnika.
Vrnjačka banja se nalazi u centralnoj Srbiji, na magistrlanom putu Kruševac-Kraljevo blizu Trstenika ispod planine Goč. Od Beograda je Vrnjačka Banja udaljena oko 200 kilometara a od Trstenika 7 km.

Additional information